Expertgroep adviseert Europese Commissie over auteursrecht

8 mei 2007

De High Level Expert Group on Digital Libraries van de Europese Commissie (EC) heeft op 18 april het rapport ‘Digital Preservation, Orphan Works and Out-of-Print Works; Selected Implementation Issues’ gepubliceerd. Het bevat adviezen over de plaats van auteursrecht als werken digitaal worden geconserveerd en bij het online beschikbaar stellen van ‘orphan works’ (zonder bekende rechthebbende) en van werken die niet meer worden herdrukt.

Experts, onder meer afkomstig van de British Library en diverse Europese bibliotheek-, film- en uitgeeforganisaties, adviseren in het rapport de Commissie over vraagstukken omtrent copyright, zoals digitalisering, online toegankelijkheid en digitaal behoud van cultureel materiaal en erfgoed. Onder andere ondersteunen de experts de oproep voor een breed debat over open access tot wetenschappelijk onderzoek en de verbetering van de publiekprivate samenwerking.
De High Level Expert Group is een jaar geleden opgericht door het Directoraat-Generaal Informatiesamenleving als uitvloeisel van het streven van de EC om Europa’s cultureel en wetenschappelijk erfgoed online toegankelijk te maken. EU-commissaris Viviane Reding benadrukte bij die gelegenheid het belang van een goede bescherming van het auteursrecht en zei heil te verwachten van een benadering waarbij breed gedragen overeenkomsten worden gesloten tussen de (digitale) aanbieders en rechthebbenden, ‘mits de gebruikersbelangen voorop staan’.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.