Europese Raad erkent belang van bereikbaarheid en hergebruik data

30 november 2007

De Europese Raad, dat is de vergadering van regeringsleiders binnen de EU en de Franse president, heeft in zijn bijeenkomst van eind november gesproken over wetenschappelijke informatie in het digitale tijdperk. Dat leverde onder meer een expliciete erkenning op van het belang van behoud en beschikbaarheid van wetenschappelijke data.

‘De Raad onderstreept het belang van een betere toegang tot onbewerkte data en repositories voor materiaal dat onbevangen analyses en hergebruik toelaat dat verder gaat dan de bedoelingen van de oorspronkelijke verzamelaar’, zo staat het in de conclusies.
In het algemeen uitte de Europese Raad zich onder voorzitterschap van de Portugees José Manuel Barroso in positieve termen over Open Access, zonder echter tot verplichtende besluiten te komen. Veel onderdelen van de conclusies van de Raad wijzen op sympathie met de gedachte van Open Access, vooral als het gaat om onderzoek dat met overheidsgeld is gefinancierd, maar tegelijk lijkt de Raad er nog voor terug te deinzen om de belangen van de grote wetenschappelijke uitgevers te bedreigen. De Raad ‘nodigt de lidstaten uit’ om hun strategieën voor toegang tot wetenschappelijke informatie te versterken en daarbij organisatorische, juridische, technische en financiële drempels op te ruimen, en om de toegang voor onderzoekers en studenten te maximaliseren door de huidige verspreiding van gemeenschappelijke publicaties efficiënter te organiseren. Ze wil onder meer ook dat de Europese Commissie gaat ‘experimenteren met open access voor projecten die zijn gefinancierd met geld van de EU Framework Programma’s’ (waartoe trouwens al eerder besloten was) maar ze neemt geen duidelijk herkenbare stelling in de discussie over open of betaalde toegang tot wetenschappelijke data.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.