Europese data-archieven vormen zich om tot ‘infrastructuur-consortium’

19 juli 2010

De twintig leden van de Council of European Social Science Archives hebben afgesproken om hun organisatie om te vormen tot een Europees Onderzoeksinfrastructuur Consortium (ERIC). Dat besluit viel nadat CESSDA door het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ISFRI) van de Europese Unie was geselecteerd om dé centrale infrastructuur te worden van de sociale wetenschappen in Europa.

 
De leden van CESSDA hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend. Doel is om de Europese positie op gebied van onderzoek in de wereld verder te versterken en om de wetenschappelijke samenwerking over disciplinaire en nationale grenzen te intensiveren, aldus de ondertekenaars. CESSDA-ERIC zou zich moeten gaan richten op een aantal taken volgens richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO):
·       Toegang tot hoge kwaliteit databronnen bevorderen voor onderzoekers in de sociale- en geesteswetenschappen ongeacht de locatie van de onderzoekers of de databron binnen de Europese onderzoeksruimte.
·       Coördineren en ontwikkelen van toegang tot toepassingen, afspraken, licentiemodellen.
·       De installatie en het onderhoud coördineren en ondersteunen van een technische infrastructuur voor de toegang tot gedistribueerde databronnen.
·       Actief bijdragen aan de ontwikkeling, promotie en uitvoering van toepassingen voor data distributie en data management, en daarbij de kwaliteit van de infrastructurele diensten verbeteren.
·       Voortdurend werken aan de opname van andere databronnen, uit Europa en daarbuiten, in de infrastructuur.
CESSDA is de organisatie van sociaal-wetenschappelijke data-archieven in heel Europa. Sinds de jaren zeventig hebben de leden samengewerkt om de toegang tot gegevens voor onderzoekers en studenten te verbeteren.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.