Europese data-archieven in beweging

3 september 2007

Data-instituten in verschillende Europese landen zijn betrokken bij fusies en reorganisaties. In de sociale wetenschappen lijkt verbreding de trend, maar in Groot-Brittanië wordt juist de Arts and Humanities Data Service met opheffing bedreigd. Dat meldt het pas verschenen septembernummer van e-data&research.

In Zweden en Zwitserland worden de data-archieven in de sociale wetenschappen uitgebreid binnen het kader van nieuwe organisaties, die aan een universiteit worden gekoppeld. In Zweden is dat de universiteit van Götenborg, in de Alpenrepubliek de universiteit van Lausanne. De nieuw gevormde Swedish National Data Service zal naast sociale wetenschappen ook de humaniora en het gebied volksgezondheid bestrijken. De Zwitserse datadienst wordt uitgebreid met afdelingen voor dataverzameling en data-analyse, die nu nog als zelfstandige instituten bestaan. In beide gevallen is sprake van een flinke personeelsuitbreiding, aldus e-data&research. Een soortgelijke beweging is in Duitsland waar te nemen, waar het informatiecentrum en het instituut voor zuivelonderzoek zijn samengegaan met het data-archief onder de naam German Social Sciences Information Services.
Tegelijkertijd vecht in Groot-Brittanië de Arts and Humanities Data Service (AHDS) voor zijn voortbestaan. Afgelopen voorjaar besloten de beide financiers, de onderzoekraad AHRC en de universitaire ict-organisatie JISC, de geldkraan dicht te draaien. Het ADHS overweegt nu om vanaf april volgend jaar een commerciële basis voor zijn voortbestaan te zoeken.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.