Europese Commissie test vrije toegang tot onderzoek

30 augustus 2008

De Europese Commissie heeft vorige week een project gelanceerd dat voorziet in volledig vrije toegang via internet tot onderzoek dat is gefinancierd met geld van de Europese Unie. Het plan behelst vooral publicaties, maar ook research data worden erin betrokken.

Het project is een vervolg op de notitie over ‘de verspreiding van wetenschappelijke kennis in het digitale tijdperk’ die de Commissie in februari 2007 uitbracht. Het heeft nog een verkennend karakter, maar behelst wel zo’n twintig procent van het onderzoek dat wordt gefinancierd uit het vijftig miljard euro grote FP7 (7th European Research Framework). Het heeft betrekking op de gebieden gezondheid, energie, milieu, sociale wetenschappen en humaniora en onderzoek-infrastructuren.

‘Met deze pilot nemen we een belangrijke stap in de richting van de ‘Fifth Freedom’: het vrije verkeer van kennis tussen lidstaten, onderzoekers, het bedrijfsleven en het grote publiek’, zei EU-commissaris voor onderzoek Janez Potocnik bij de lancering. Ook commissaris Viviane Reding was blij: ‘Door deze nieuwe pilot wordt het makkelijker voor alle betrokkenen om globale uitdagingen zoals die van de klimaatverandering aan te gaan’.
Reding leek zich bewust van de bedenkingen onder wetenschappelijke uitgevers tegen de open access politiek. Ze roemde volgens een persbericht van de EU hun bereidheid om ‘geleidelijk te bewegen in de richting van nieuwe modellen voor de verspreiding van kennis’ en hun bereidheid om op dit gebied samen te werken met onderzoekers. Maar de uitgevers zijn minder tevreden dan commissaris Reding. De internationale uitgeversassociatie STM benadrukt in een reactie tegenover de nieuwssite Euractiv dat gespecialiseerde uitgevers voor ernstige verliezen staan en dat dat bedreigend kan zijn voor de belangrijke rol die zij spelen in het proces van wetenschappelijke kennisverspreiding.

De pilot loopt door tot aan het eind van het programma FP7 . Van degenen wier onderzoek financieel wordt ondersteund zal worden gevraagd om peer reviewed artikelen en/of hun definitieve manuscripten in een open repository te plaatsen na verloop van zes of twaalf maanden na afronding. Onderzoekdata worden wel in het (downloadbare) besluit genoemd, maar uit de communicatie over het project wordt niet duidelijk welke rol daarvoor is weggelegd.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.