Europees programma CASPAR levert instrumenten op voor digitale duurzaamheid

20 september 2010

Het Europese onderzoekprogramma CASPAR heeft verschillende hulpmiddelen opgeleverd om digitaal opgeslagen data tot in de verre toekomst te kunnen behouden, vinden en begrijpen. Ze zijn beschikbaar als Open Source Software. Europees Commissaris Neelie Kroes toont zich ‘verheugd’.
 
‘Digitale informatie is extreem kwetsbaar maar kan ook extreem waardevol zijn,’ aldus Kroes, die in de Europese Commissie de portefeuille Digitale Agenda beheert. ‘Iedereen die wel eens oude familiefoto’s of andere documenten verloren zag gaan kent het gevoel van frustratie als technologieën niet op elkaar aansluiten.’
Het project CASPAR, met een begroting van 15 miljoen euro waarvan de Commissie er bijna negen heeft bijgedragen, gaat over wetenschappelijke en culturele data. CASPAR betekent Cultural, Artistic and Scientific knowledge for Preservation, Access and Retrieval. Er doen onderzoekers aan mee uit Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Israël, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het is ook bedoeld als aanvulling op cultureel-erfgoedprojecten als Europeana.
Het project pakt een breed scala van vraagstukken aan die samenhangen met het hoogwaardig opslaan van allerlei soorten data en het toekomstig gebruik daarvan. CASPAR slaat de gegevens zo op dat ze in de toekomst altijd weer tevoorschijn gehaald kunnen worden en bovendien in hun onderlinge relatie begrepen en gemakkelijk toegepast in software. De werking is uitvoerig getest met gegevens uit de wetenschap, de cultureel-erfgoedsector en de uitvoerende kunsten.
De open software van CASPAR is beschikbaar om te worden gedownload en mag ook verder worden doorontwikkeld in commerciële toepassingen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.