Europees initiatief voor betere toegang tot onderzoeksdata

26 maart 2009

Een aantal Europese onderzoekbibliotheken en instellingen op het gebied van technische informatievoorziening gaat samenwerken voor een betere toegang tot onderzoeksdata op internet. Ze hebben daartoe begin maart in Parijs een convenant ondertekend.

Deelnemers zijn de Duitse National Library of Science and Technology (TIB), de British Library, de ETH Bibliothek Zurich, het Franse ‘Institute for Scientific and Technical Information’ (INIST), het Technical Information Center Denmark en de TU Delft Library (namens het 3TU Datacentrum). Er wordt gestreefd naar een not-for-profit agentschap waar organisaties onderzoeksdatasets kunnen registreren met een vast identificatienummer om er onafhankelijke, citeerbare, unieke wetenschappelijke objecten van te maken.

TIB-directeur Uwe Roseman sprak van ‘een belangrijke stap naar een strategie in een nieuw gebied van verantwoordelijkheden en diensten voor bibliotheken en informatieleveranciers’. En directeur Maria Heijne van TU Delft Library: ‘Citeerbaarheid van onderzoeksdata zal voordeel opleveren voor onderzoekers en hen daarmee hopelijk ook overtuigen dat behoud van data op de lange termijn de moeite waard is.’

Aan de hand van een door de TIB ontwikkelde benadering zal het beoogde agentschap als eerste stap het gebruik gaan stimuleren van een digitaal identificatienummer (Digital Object Identifier of DOI) voor datasets, om te citeren en te verwijzen naar elektronische bronnen. De DOI onderscheidt zich van andere rerefentiesystemen op het internet, zoals URL, doordat hij voortdurend gekoppeld is aan het object zelf en niet slechts aan de plaats waar het object te vinden is. Sinds 2005 heeft de TIB ongeveer 600.000 onderzoeksdatasets geregistreerd onder een DOI, om de toegankelijkheid en citeerbaarheid te verbeteren.

Op termijn wil het samenwerkingsverband onderzoekers ondersteunen door hen methodes te verschaffen om onderzoeksdatasets op betrouwbare wijze te traceren, identificeren en citeren. Andere landen en instellingen worden aangespoord aan het samenwerkingsverband deel te nemen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.