European Science Foundation steunt methodennetwerk

20 juli 2010

De European Science Foundation (ESF) draagt het Network for Digital Methods in the Arts and Humanities (NeDiMAH) voor om te worden gesubsidieerd door haar ledenorganisaties, waaronder NWO. Die krijgen daartoe nog deze maand een officieel verzoek. 

De ESF is de Europese organisatie waarin bijna tachtig onderzoekorganisaties uit dertig landen zijn verenigd. De bedoeling van NeDiMAH is om een netwerk te vormen dat praktijkonderzoek doet en expert meetings organiseert op het gebied van geavanceerde ICT-methoden in de geesteswetenschappen in Europa. NeDiMAH volgt het model van het succesvolle “Methods Network” in Engeland, waarbij over allerlei technieken instructieve publicaties zijn verschenen. NeDiMAH moet als netwerk fungeren om kennis uit te wisselen tussen geesteswetenschappers, informatici en beheerders van cultureel-erfgoedcollecties. Het netwerk zal nauw samenwerken met de door de EU gefinancierde infrastructuurprojecten DARIAH en CLARIN.

Het zal gebruikers samenbrengen in thematische werkgroepen die computermethoden onderzoeken om onderzoeksmaterialen uit de “arts and humanities” te testen, analyseren, bestuderen, modelleren, presenteren, verspreiden, publiceren en evalueren. Dit onderzoek zal bijdragen aan drie belangrijke kanalen voor het verspreiden van ICT-kennis in de geesteswetenschappen: een kaart die de ICT-methodologische “commons” in beeld brengt; een verbeterde ontologie van ICT-methoden, en een gezamenlijk forum voor de Europese gemeenschap van wetenschappers actief op dit terrein.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.