European Science Foundation sluit zich aan bij duurzaamheidsalliantie

22 november 2007

De European Science Foundation ESF heeft zich op een conferentie in Brussel vorige week aangesloten bij de Alliance for Permanent Access to the Digital Records of Science. Die Alliantie omvat een elftal organisaties in Europa op het gebied van wetenschappelijke informatievoorziening. Doel is een duurzame infrastructuur voor permanente toegang tot wetenschappelijke informatie in Europa.

De ESF verenigt 75 organisaties in Europa op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zoals in Nederland de Koninklijke Nederlandse Akademie van wetenschappen KNAW en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO, de moederorganisaties van DANS. De toetreding is dus een versterking voor de alliantie, die in 2004 werd opgericht tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. ‘De ESF wil zich in de frontlinie bewegen van de strijd om het toekomstig behoud van wetenschappelijke informatie’, zei ESF-president en dagvoorzitter prof. Ian Halliday. De alliantie telt organisaties onder haar leden als de Koninklijke Bibliotheek, de organisatie voor kernonderzoek CERN en het Max Planck Gesellschaft.
Op de conferentie in Brussel werd de ernstige behoefte onderstreept aan een duurzame infrastructuur om de toegang tot wetenschappelijke data te garanderen. De alliantie heeft zich voorgenomen om als drijvende kracht te fungeren om een lange-termijnoplossing te bereiken. Daartoe wil ze het inrichten van repositories voor verschillende disciplines of groepen van disciplines mogelijk maken, maar ook in samenspraak met de onderzoeksgemeenschappen standaarden ontwikkelen om uitwisseling tussen dien repositories te faciliteren.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.