European Research Council publiceert nieuwe informatie over Open Research Data en RDMPs

8 september 2021

De European Research Council (ERC) heeft in augustus de informatie over Open Research Data en Research Data Management Plans (RDMPs) geactualiseerd en gepubliceerd. Wie een beurs ontvangt van de ERC, is gehouden aan hun beleid inzake Open Science.

De vernieuwde publicatie is onder meer interessant voor iedereen die data repositories zoekt in een specifiek vakgebied of voor een bepaald datatype, zoals afbeeldingen. Zo wordt in de publicatie het DANS-archief genoemd voor het deponeren van archeologische data, naast repositories van Europese infrastructuren zoals CESSDA voor de sociale wetenschappen, of ELIXIR voor de levenswetenschappen.

De ERC stelt dat subsidieontvangers naar de duurzaamheid van het repository moeten kijken, in aanvulling op de FAIR aspecten zoals metadata-standaarden en licenties voor hergebruik. Zo schrijft de ERC: “Het is belangrijk dat de data van voldoende technische en wetenschappelijke kwaliteit zijn en voldoende geannoteerd en gestructureerd zijn om nuttig te zijn voor de gemeenschap.” Omdat dit tijdrovend kan zijn, mag een deel van de subsidie geoormerkt worden voor bijvoorbeeld het annoteren.

Meer informatie

Lees de volledige publicatie online. Wil je meer weten of het gebruiken en/of deponeren van data via DANS? Neem dan contact op met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Valentijn Gilissen M.A.

Data Processing Team Leader