European Grid Initiative EGI.eu in Nederland opgericht

16 maart 2010

Begin maart vond de eerste vergadering plaats van het statutaire bestuur van het European Grid Initiative (EGI.eu), een organisatie voor de vorming en onderhoud van een pan-Europese e-infrastructuur. Een maand eerder, op 8 februari was EGI.eu in Amsterdam opgericht als Nederlandse stichting.
 
EGI.eu komt voort uit een haalbaarheidsstudie van 37 samenwerkende nationale netwerken, de National Grid Initiatives (NGI’s). In juni 2009 leidde die tot de conclusie dat een Europese GRD-samenwerking nuttig zou zijn. Die is nu tot stand gekomen. De stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek is het Nederlandse netwerk.
Het EGI moet op lange termijn de beschikbaarheid van e-infrastructure garanderen voor alle Europese onderzoeksgemeenschappen en hun internationale medewerkers. Deze infrastructuur moet het voor wetenschappers uit de hele wereld mogelijk maken hun computers te delen. Hierdoor kunnen collectieve onderzoeksprojecten in Europa en op internationaal niveau optimaal uitgevoerd worden. EGI.eu is een voorbeeld van het type hoogwaardige onderzoeksinfrastructuren dat de Europese Commissie ondersteunt. EGI heeft het plan om de juridische status te bereiken van een European Research Infrastructure Consortium. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.