EU-status CLARIN bekrachtigd met overhandiging plaquette

13 september 2012

Eerder dit jaar kreeg het door de Universiteit Utrecht gecoördineerde programma CLARIN de formele status van ‘ERIC’: European Research Infrastructure Consortium. Om deze toekenning kracht bij te zetten, overhandigde Robert-Jan Smits, Directeur-Generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie, op 3 september een plaquette aan CLARIN-ERIC-directeur en taalwetenschapper Steven Krauwer.

Een prachtig voorbeeld
Ook tijdens de opening van Academisch Jaar 2012-2013 werd de status van ERIC en de overhandiging van het plaquette genoemd. Prof. dr. André Knottnerus, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid noemde het: “Een prachtig voorbeeld van hoe het kan en moet”.

CLARIN: eenvoudig toegang tot digitale bronnen
Voor individuele wetenschappers is het vaak onmogelijk om zelf de rijkdom aan digitale bronnen en tools te gebruiken zonder technische achtergrondkennis. Common Language Resources and Technology Infrastructure for the Humanities and Social Sciences (CLARIN) maakt die toegang voor iedere wetenschapper vanaf zijn eigen computer tot digitale bronnen in Europa op een uniforme manier mogelijk.

Voordelen van ERIC-status
Dankzij de toegekende EU-status kan CLARIN zich verder ontwikkelen en digitale bronnen ter beschikking stellen aan onderzoekers, vooral op het gebied van de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. Als ‘ERIC’ krijgt CLARIN dezelfde administratieve mogelijkheden en belastingvoordelen als andere internationale organisaties. Het is het tweede infrastructurele project dat de EU-ERIC status heeft ontvangen.

Meer informatie
Het volledige bericht over de overhandiging van de plaquette staat op de website van de Universiteit Utrecht. DANS is deelnemer van enkele CLARIN-onderzoeksprojecten en wordt als CLARIN Centre een schakel in de CLARIN-infrastructuur. Kijk voor meer informatie op de website van DANS of neem contact op met Marjan Grootveld. Marjan is bereikbaar via 06 1210 1514 en marjan.grootveld at dans.knaw.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.