EU publiceert gebalanceerde Mededeling over Open Access

20 februari 2007

In een vorige week gepubliceerde Mededeling over digitale wetenschappelijke informatie bewaart de Europese Commissie zorgvuldig het evenwicht tussen erkenning van het belang van openbare toegankelijkheid en van de rol van de wetenschappelijke uitgevers.

De mededeling is bedoeld als startpunt van een proces waarin het beleid voor toegankelijkheid, verspreiding en behoud van wetenschappelijke informatie vorm kan krijgen. De Commissie constateert in het stuk de grote veranderingen in de wijze van publiceren – van gedrukt naar digitaal – en erkent het toenemende belang van het groeiende aantal repositories. Daarbij wordt als voorbeeld van een geïntegreerde aanpak het Nederlandse DARE-programma genoemd. Dergelijke repositories krijgen steeds meer een strategische rol voor het wetenschappelijk onderzoek, aldus de Commissie, die daaraan meteen het belang koppelt van aandacht voor digitale houdbaarheid: ‘essentieel voor de vindbaarheid en de mogelijkheid experimenten te herhalen’. Ook in dit kader wordt aan een Nederlands voorbeeld gerefereerd: dat van de publiek-private samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en uitgevers als Reed-Elsevier, Springer en Bio-Med Central.
Een aanzet tot concrete steun voor het Open Access principe is te vinden in de aangekondigde maatregel dat de kosten van publicatie – ook open access – voortaan mogen worden opgevoerd in aanvragen om financiële steun bij de Commissie. Daarnaast worden onder meer per onderzoeksrichting ‘specifieke richtlijnen’ in het vooruitzicht gesteld voor het publiceren van artikelen in openbare repositories, en financiële steun voor infrastructuren op Europees niveau.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.