EU publiceert European Data Strategy

24 februari 2020

De EU heeft een rapport gepubliceerd met daarin de Europese datastrategie. Deze Europese datastrategie moet de EU tot pionier en rolmodel maken in een maatschappij waarin alles om gegevens draait.

Daarom moet er een echte Europese dataruimte komen, een interne markt voor gegevens, om onbenutte data te ontsluiten zodat die ongehinderd binnen de hele Europese Unie en tussen sectoren, onderzoekers en overheden kunnen worden uitgewisseld. 

Burgers, bedrijven en organisaties moeten in staat worden gesteld om betere beslissingen te nemen op basis van de verzamelde, niet-persoonsgebonden gegevens. Iedereen, of het nu gaat om particulieren of overheden, start-ups of multinationals, moet over deze gegevens kunnen beschikken.

Er worden in het rapport negen terreinen genoemd die zulke “Common European Data Spaces” moeten vormen, waaronder green deal, mobiliteit, gezondheid, financiën, energie, landbouw en overheid. De European Open Science Cloud is feitelijk de tiende dataruimte voor de wetenschap.

DANS werkt binnen verschillende Europese projecten, waaronder de European Open Science Cloud, en deelt de doelstellingen van de Europese Unie. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Europese datastrategie? Op de website van de Europese Commissie vindt u meer informatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.