ESF pleit in nieuwe gedragscode voor toegankelijk maken van data

3 augustus 2010

In de omgang met onderzoekdata moeten de originele gegevens worden bewaard en beschikbaar gehouden voor collega’s. Dat staat in de gedragscode voor onderzoekers die onlangs is gelanceerd door de European Science Foundation.
 
De code behandelt goede praktijkvoorbeelden en slecht gedrag in de wetenschap en biedt een basis voor vertrouwen en integriteit in internationale onderzoeksamenwerking. Hij moet als referentiepunt voor alle onderzoekers dienen en nationale en Europese regelgeving complementeren. De gedragscode is niet bedoeld om nationale codes te vervangen, maar om te laten zien wat gemeenschappelijk is in de dertig deelnemende landen, aldus het ESF. Hij zou volgens de Foundation ook nog model kunnen staan voor een wereldwijde Code of Conduct.
Over data-opslag zegt de code verder: ‘Alle primaire en secondaire data moeten voor een aanmerkelijke periode en op een veilige en toegankelijke manier worden opgeslagen, gedocumenteerd en gearchiveerd. Ze moeten ter beschikking staan van collega’s.’
Behalve over dataopslag gaat de code over alle andere aspecten van wetenschappelijk onderzoek, zoals respectvol omgaan met onderzoeksprocedures, verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid en veiligheid van participanten, transparant publiceren en redactionele verantwoordelijkheid.

De code is opgenomen in een ESF-rapport met als titel ‘Fostering Research Integrity in Europe’. Het kan als PDF worden gedownload vanaf de ESF-site. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.