Erfgoedinstellingen bundelen activiteiten bij digitalisering kranten

14 maart 2007

Meer dan twintig erfgoedinstellingen hebben onlangs een nationale werkgroep Krantendigitalisering opgericht. Om kennis te delen en te voorkomen dat het publiek verzeild raakt in een ondoorzichtig web van gedigitaliseerde kranten, besloten ze nauwer samen te werken.

Het is gecompliceerd en duur om de vele verzamelingen kranten die er in Nederland zijn te digitaliseren. Er moet gekeken worden naar de compleetheid van de verzameling, naar de kwetsbaarheid van het papier, de presentatie van artikelen die verspreid zijn over twee of meer pagina’s, het onderscheid tussen nieuwsberichten, advertenties en rubrieken, en vooral ook naar eventuele auteursrechten. Het is vaak niet duidelijk of er rechthebbenden zijn van teksten en foto’s in oude kranten, en zo ja, wie dat dan zijn. De werkgroep is opgericht om over al deze aspecten kennis te delen en waar mogelijk gezamenlijk aan oplossingen te werken.

Inmiddels heeft de werkgroep vijftien Nederlandse projecten in kaart gebracht. Digitaal Erfgoed Nederland verzorgt de registratie, als onderdeel van haar Projectenbank. In één oogopslag is te zien welke instellingen daadwerkelijk digitaliseren, en of de digitale kranten al voor het publiek beschikbaar zijn. Het grootste krantendigitaliseringsproject wordt uitgevoerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB). In december 2006 is daar het project Databank Digitale Dagbladen gestart, waarin uiteindelijk acht miljoen krantenpagina’s worden gedigitaliseerd. De KB heeft aangeboden om in de loop van dit voorjaar een uitgebreide website op te zetten met documentatie over krantendigitalisering en de activiteiten van de werkgroep.
De werkgroep roept erfgoedinstellingen op die ook kranten willen digitaliseren, zich aan te melden. Dat kan bij Nationale Inventarisatie Krantendigitalisering.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.