Eerste volkstelling (1795) toch in de Nederlandse Canon?

16 november 2007

Het bestuur van de stichting entoen.nu, dat de Canon van Nederland beheert, zal zich nog eens ernstig beraden over de vraag of de eerste volkstelling in die Canon moet worden opgenomen. Dat zei voorzitter Frits van Oostrom van dat bestuur gisteren bij de presentatie in Voorburg van het boek ‘Twee eeuwen geteld; onderzoek met de digitale volks- beroeps- en woningtellingen 1975-2001’.

Van Oostrom nam het boek in ontvangst in zijn hoedanigheid als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Een ander eerste exemplaar werd uitgereikt aan directeur-generaal Gosse van der Veen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van Oostrom reageerde met zijn uitspraak op een suggestie van een van de drijvende krachten achter de digitalisering van de volkstellingen, historicus Jacques van Maarseveen. Die had erop gewezen dat volkstellingen op meer plaatsen en momenten in de geschiedenis het begin markeren van een duidelijk centraal bestuur. Ook in Nederland zou dat verband voor de hand liggen; vandaar de ‘nominatie’ voor de Canon.
Het boek dat gisteren werd gepresenteerd is een coproductie van het CBS en DANS. Van dat laatste instituut werd directeur Peter Doorn geroemd om het initiatief dat hij in de jaren negentig nam voor de digitaliseringoperatie en om zijn ‘onvermoeibare inzet’ om het project tot een goed einde te brengen.
‘Twee eeuwen geteld’ biedt een beeld van de veranderingen die in ons land de laatste twee eeuwen hebben plaatsgevonden. Het boek bevat een eenentwintigtal artikelen met analyses van onderzoekers van DANS, het CBS en universiteiten op basis van de gedigitaliseerde volkstellingen. Bevolking, gezin, arbeid, wonen, infrastructuur zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan de orde komen.
Sinds 1997 hebben het CBS en drie KNAW-instituten samengewerkt aan het digitaal beschikbaar maken van de gegevens uit de Nederlandse volkstellingen van de laatste twee eeuwen. De resultaten zijn te vinden op de website van het project, die sinds de openstelling in 2004 al meer dan honderdduizend bezoekers trok uit binnen- en buitenland.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.