Eerste Nederlandse E-RIHS Data Bootcamp, een combi-kijk op onderzoeksdata in de erfgoedwetenschappen 

29 augustus 2022

Tijdens vier intensieve Bootcamp-dagen in juni – juli bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort en Amsterdam, verdiepten een negental cursisten zich in de ins and outs van goed databeheer in de erfgoedwetenschappen. Onder begeleiding van een erfgoeddata coach en een onderzoeksdata coach, werkten de cursisten, afkomstig uit verschillende organisaties, aan datamanagementplannen en persoonlijke leerdoelen. Sprekers uit het collectiebeheer, onderzoek en beleid, voorzagen de Bootcamp van een extra dimensie aan expertise en ervaring. De Bootcamp was een eerste trainings-pilot van het Nederlandse knooppunt van de European Research Infrastructure for the Heritage Sciences (E-RIHS).

De heritage sciences, of erfgoedwetenschappen, vormen een nieuwe, interdisciplinaire tak van wetenschap met unieke data-uitdagingen. Als je DNA uit een middeleeuws bot haalt, of de verflagen van een “Rembrandt” analyseert, zijn dit natuurwetenschappelijk data, maar wel data die onlosmakelijk verbonden zijn met erfgoedobjecten, die ieder weer hun eigen geschiedenis hebben en tot een grotere collectie behoren. Cursisten van onder andere het Van Gogh Museum, de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed en de RCE, stortten zich samen op de specifieke uitdagingen die dit soort data met zich meebrengen. Door de diversiteit van de cursisten zelf, kwamen overeenkomsten en verschillen in terminologie, standaarden en “best practices” rond onderzoeksdata en (digitale) collecties, duidelijk in beeld. Elkaar beter begrijpen, en elkaars data-taal leren spreken, was een belangrijke uitkomst van de Bootcamp.

Overbrengen van kennis en bouwen aan infrastructuur

Voor wetenschappelijke infrastructuren in opbouw, zijn trainingen een must. Niet alleen voor het overbrengen van kennis, maar vooral ook voor het bouwen van een gemeenschap die voor en met de infrastructuur aan de slag gaat. De Bootcamp maakte daarom ook gebruik van verschillende locaties en sprekers, relevant voor de erfgoedwetenschappen. Sprekers als Daniel Steinmeier van de Koninklijke Bibliotheek en Ed de Heer van het Nationaal Archief deelde hun eigen specifieke gedachten over het archiveren en gebruiken van onderzoek- en erfgoeddata. Jos Bazelmans van de RCE vertelde het succesverhaal van de archeologische onderzoeksdata in Nederland en Francesca Gabrieli, chemicus en onderzoekster aan het Rijksmuseum, nam de cursisten mee in het data-avontuur van Operatie Nachtwacht. De trainingslocaties bij de RCE in Amersfoort en in het Ateliergebouw in Amsterdam, vormden de perfecte achtergrond voor de Bootcamp.

Aansluiting op het veld

Ook de coaches Tamara Van Zwol (Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE)) en Cees Hof (Data Archiving and Networked Services (DANS)) hebben geleerd van de Bootcamp. Tamara en Cees zijn trainers van respectievelijk “Leren Preserveren” van het NDE en “Essentials 4 Data Support” van Research Data Netherlands (RDNL), trainingen met inmiddels een behoorlijke staat van dienst. De E-RIHS.nl Bootcamp was de eerste keer dat de inhoud en oefeningen van beiden trainingen werden gecombineerd, zowel in online huiswerk als in de discussies tijdens de Bootcamp. Hoe complementair, of juist niet, het samenbrengen van de trainingen werkt, daar zijn de coaches nog niet helemaal over uit. Met behulp van de evaluaties van de cursisten wordt gekeken hoe de training meer specifiek kan aansluiten op vragen uit het veld. In overleg met het team van E-RIHS.nl zal er een tweede training worden opgezet, waarschijnlijk in een andere format dan een korte Bootcamp.  

Meer over de inhoud van de Bootcamp valt te lezen op de site van DANS en van VHIC, de organisatie die de Bootcamp praktisch ondersteunde. De Bootcamp werd georganiseerd door DANS, als onderdeel van het door E-RIHS.nl gefinancierde project “Samenwerken met en aan data: Digilab en FAIR”. Lees ook het verslag van het Netwerk Digitaal Erfgoed over de NDE inbreng voor, en ervaringen met, deze speciale Bootcamp. Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cees Hof Ph.D.

Data Station Manager Life Sciences & Physical and Technical Sciences