Eerste CARARE datasets in Europeana

20 april 2012

De eerste CARARE dataset is gepubliceerd door Europeana. De publicatie volgt na twee jaar werken aan gegevensvoorbereiding, de oprichting van een CARARE metadataschema toegesneden op archeologische inhoud en tot oprichting van de technologie voor het harvesten van data.

Zweedse inventarisatie nationale monumenten
De gepubliceerde dataset is afkomstig van de Zweedse inventarisatie nationale monumenten, die records bevat voor 812.972 archeologische monumenten en landschappen. De volledige dataset is geüpload en heeft betrekking op voorwerpen zoals rune stenen, graven en woningen op archeologische sites. De records die worden weergegeven in Europeana zijn in tekst formaat en bevatten informatie over elk monument met een link naar de oorspronkelijke inhoud gehouden in het Zweedse National Heritage Board (SwNHB) databases. Klikken op deze link brengt de gebruiker naar een webpagina met een kaart met de locatie van het monument, tekstinformatie, een scan van de originele documentatie en (in sommige gevallen) extra beelden van het monument.

De Zweedse National Heritage Board is een van de 29 CARARE content providers die bij elkaar meer dan 2 miljoen artikelen leveren aan Europeana. Meer datasets worden geüpload. Enkele voorbeelden:
Torsburgen (Don Kasteel), Gotland, de grootste heuvelfort
Rökstenen – beroemde Rune steen

Meer informatie
Binnen het Europese project CARARE werken 29 Europese instellingen en organisaties samen om twee miljoen objecten op het gebied van archeologie en architectuur toegankelijk te maken via de website Europeana. De bedoeling van CARARE (Connecting ARchaeology and ARchitecture in Europeana) is dat een groot aantal nationale databanken en archieven met digitaal archeologisch en architectonisch/monumentaal materiaal wordt verbonden met elkaar en vooral met de Europese digitale cultuurvitrine Europeana. DANS is een van de 29 partners in het project en zal het archeologisch depot EDNA in het project, dus in Europeana, inbrengen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.