Een opfrisbeurt voor FAIR-Aware!

12 november 2021

FAIR-Aware heeft deze zomer een opfrisbeurt gekregen. Neem een kijkje en ervaar zelf hoe de nieuwe trainingsfunctionaliteit en bijgewerkte begeleiding de tool informatiever en gebruiksvriendelijker maken. En vergeet niet om je ervaring met de tool te delen via de nieuwe geïntegreerde social media knoppen!

Leerinstrument

FAIR-Aware, ontwikkeld door DANS in het FAIRsFAIR project, is een zelfbeoordelingsinstrument dat mensen helpt te begrijpen wat er bedoeld wordt met de FAIR principes en hoe ze hun eigen data(sets) meer FAIR kunnen maken. Het FAIR-Aware ontwikkelingsteam is voortdurend bezig met het verbeteren van de tool dankzij de genereuze feedback die de gebruikers geven. Al dit werk heeft als uiteindelijk doel om FAIR-Aware de eerste stap te laten zijn in het proces om de FAIR-dataprincipes in de praktijk te brengen.

Nieuwe structuur

Het ontwikkelingsteam heeft de begeleidende teksten in de tool gereorganiseerd en bijgewerkt, zodat ze informatiever en duidelijker zijn. Dankzij deze nieuwe structuur kunnen gebruikers elke FAIR-praktijk gemakkelijker leren kennen en, hopelijk, nog sneller toepassen in hun dagelijkse praktijk.

Gebruiksvriendelijke woordenlijst

Nieuw in de tool is een verklarende woordenlijst, waarin een aantal van de meest relevante termen met betrekking tot de FAIR-vragen in de tool worden behandeld. Dankzij de verklarende woordenlijst zouden zelfs gebruikers met beperkte kennis van FAIR en de verwante termen gemakkelijk door de tool moeten kunnen navigeren.

Trainers ondersteunen

In reactie op suggesties van gebruikers en een groeiende vraag naar praktische FAIR-tools in trainingen, is FAIR-Aware uitgebreid met een functionaliteit om trainers te ondersteunen. Iedereen die geïnteresseerd is in het beoordelen van ‘FAIR-bewustzijn’ van hun cursisten of collega’s kan nu snel en eenvoudig de resultaten van hun gebruikers downloaden en de antwoorden analyseren met behulp van een kant-en-klaar sjabloon. Om gebruik te maken van deze functionaliteit of om het uit te testen, kunt u contact opnemen met het FAIR-Aware ontwikkelingsteam. Als u meer wilt weten over deze functie, zie de presentatie slides en opnames van de recente demo sessie op de Open Science Fair.

FAIR informatiepunt voor iedereen

Gebruikers die op zoek zijn naar meer ondersteuning op maat en moeite hebben om antwoorden te vinden op hun persoonlijke FAIR-gerelateerde vragen zullen opgelucht zijn. FAIR-Aware heeft nu een speciale ruimte op het FAIR Data Forum, waar gebruikers terecht kunnen met vragen of onderwerpen die doorgaans te specifiek zijn voor de FAIR-Aware tool. Als ander initiatief van het FAIRsFAIR-project is het Forum een open ruimte voor iedereen om vragen, opmerkingen en gebeurtenissen met betrekking tot FAIR te plaatsen.

Het Forum wordt gemonitord door leden van het FAIRsFAIR project om er zeker van te zijn dat alle vragen beantwoord worden, maar andere leden van de gemeenschap worden ook aangemoedigd om deel te nemen aan het gesprek! Het is een uitstekend platform om dieper in te gaan op specifieke FAIR-onderwerpen en om in contact te komen met andere (internationale) gemeenschapsleden die hetzelfde proberen te doen. Laat FAIR-Aware een gesprek op gang brengen en je stimuleren om nog meer FAIR kennis en vaardigheden op te doen!

Vertel het door!

Al met al zijn er veel nieuwe dingen te zien en te ervaren op de FAIR-Aware website! Een mooie gelegenheid om je ‘FAIR-bewustzijn’ te (her)beoordelen en je feedback te delen met het ontwikkelingsteam, want zij zullen de tool blijven verbeteren om nog bruikbaarder te worden voor jou. Naast het delen van uw feedback met het team, is het nu ook makkelijker om (uw ervaringen met) de tool te delen in uw netwerk. Gebruik de social media knoppen om het nieuws te verspreiden via Mail, WhatsApp, of op Twitter of LinkedIn!

Tip: Als de tool er verdacht ongewijzigd uitziet, probeer dan je cache te legen en de site opnieuw te laden.

Meer informatie

Bezoek FAIR-Aware hier. Voor meer informatie over FAIR-Aware en wat het voor jouw kan betekenen, kunt u contact opnemen met het ontwikkelingsteam

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maaike Verburg M.Sc.

Research Data Management Specialist