Een community van zelfverzekerde CoreTrustSeal reviewers en tevreden aanvragers

2 juni 2021

Tussen 6 en 25 mei 2021 hebben meer dan 50 reviewers van over de hele wereld deelgenomen aan de eerste CoreTrustSeal Assembly of Reviewer Workshop series, georganiseerd door de teams van het FAIRsFAIR project en CoreTrustSeal. DANS is betrokken als coördinator en projectpartner bij het FAIRsFAIR project, en door deelname in het bestuur van CoreTrustSeal.

CoreTrustSeal reviewers leveren een onschatbare bijdrage aan het betrouwbare repository landschap en het bouwen van de community. Door hun tijd in te zetten en expertise te delen, helpen de reviewers om de betrouwbaarheid van data repositories te vergroten. Om de community van reviewers verder te versterken, hebben de teams van het FAIRsFAIR project en CoreTrustSeal een serie virtuele workshops georganiseerd. 

Interactieve sessies

De reeks bestond uit vier interactieve sessies met hands-on oefeningen en veel ruimte voor discussie. Tijdens de eerste sessie leerden de deelnemers over de bredere certificeringsomgeving en hoe de CoreTrustSeal Foundation en het aanvraagproces op elkaar inspelen. Ze kregen ook de kans om elkaar beter te leren kennen door zich in kleinere groepen voor te stellen. Om het certificeringsproces te helpen professionaliseren, bespraken de deelnemers in de tweede sessie de CoreTrustSeal-eisen vanuit het oogpunt van de aanvragers. In kleine groepen analyseerden zij voorbeelden van verklaringen van aanvragers en verduidelijkten zij bestaande vragen.  

Tijdens de derde sessie bespraken en identificeerden de reviewers verschillende manieren om de samenhang tussen CoreTrustSeal-beoordelingen te verbeteren. Door het bespreken van voorbeelden van verklaringen van aanvragers, oefenden ze hun beoordelingsvaardigheden en deelden ze de do’s en don’ts. Tijdens de afsluitende sessie werden de deelnemers uitgenodigd om vooruit te denken en zich te richten op kwaliteit, coherentie en vertrouwen in het beoordelingsproces. Ze werden ook uitgenodigd om na te denken over korte pitches van de CoreTrustSeal Board leden, gericht op het verbeteren van de application management tool (AMT), de aanpak van CoreTrustSeal als kern en conservatie voor een designated community

Volgende stappen

Dankzij deze serie workshops hebben CoreTrustSeal reviewers hun vaardigheden aangescherpt door het bespreken van praktische vragen en het uitwisselen van ideeën over het review proces en repository certificering. Bovendien “draagt de organisatie van deze workshop serie door het FAIRsFAIR project en het CoreTrustSeal bestuur sterk bij aan de verbetering van het repository certificerings-landschap en de coherentie in de reviewer practices” (Marjan Grootveld, een CoreTrustSeal reviewer). Tenslotte hebben reviewers hun waardevolle ideeën en suggesties gedeeld die gebruikt zullen worden bij het fine-tunen van bestaande richtlijnen en het ontwikkelen van trainingsmateriaal voor (toekomstige) reviewers.  

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de workshops contact op met Linas Čepinskas

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.