ECPA heft zichzelf op

30 juni 2008

De European Commission on Preservation and Access (ECPA), in 1994 opgericht om het behoud van documentair erfgoed te bevorderen, heft zichzelf met ingang van deze zomer op. Dat heeft de commissie in een brief aan relaties bekend gemaakt.

Als aanleiding voor de maatregel wordt genoemd de lopende reorganisatie binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, welke organisatie vanaf het begin als thuisbasis heeft gefungeerd voor de ECPA. Die stemde tot nadenken. ‘In de laatste tien jaar hebben zich diepgaande veranderingen voorgedaan in het veld’ schrijft de ECPA, die een tiental leden telde onder nationale en wetenschappelijke bibliotheken, academies van wetenschappen en erfgoedinstellingen over heel Europa. ‘Daardoor zijn nieuwe omstandigheden ontstaan die vragen om nieuwe netwerken’. Het aanpassen van de ECPA-organisatie om daaraan te beantwoorden zou niet per se de beste aanpak zijn, zo werd in het reorganisatieproces besloten. De websites van ECPA zullen ‘nog enige tijd’ in de lucht blijven evenals het emailadres.
Leden van ECPA waren de nationale bibliotheken van Portugal, Italië, Slovenië en Nedersaksen, de Koninklijke Bibliotheek van Denemarken, Koninklijke Academies van Noorwegen en Nederland, het Oostenrijkse Phonogrammarchiv, het Nationaal Archief van het Verenigd Koninkrijk en een informaticatak van het Spaanse grootwinkelbedrijf El Corte Ingles.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.