E-RIHS.nl: Samenwerken met en aan data

25 januari 2022

E-RIHS werkt hard aan het waarmaken van de ambitie om een Europese infrastructuur te ontwikkelen die toegang geeft tot internationale laboratoriumfaciliteiten, onderzoeksdata en een netwerk van kennis en expertise. Binnen de Nederlandse E-RIHS infrastructuur werkt DANS mee aan de FAIRification van het Nederlandse data landschap door middel van een behoefte-analyse.

Het onderzoek van DANS draagt bij aan de vorming van het E-RIHS.nl DIGILAB, een Europees virtueel platform om samen te werken met en aan data. Wat zijn de wensen en behoeftes voor het vinden, delen, archiveren en hergebruiken van data binnen dit nieuw te vormen gemeenschappelijke, gestandaardiseerde en eenvoudig toegankelijke netwerk van datacollecties?

De erfgoed-wetenschappen bestaan uit een grote variëteit aan disciplines, waarbij het spectrum uiteenloopt van beschrijvende kunsthistorische informatie tot technische of analytische “big data”. De data zijn hierbij afkomstig uit verschillende instellingen zoals musea, erfgoedinstellingen, universiteiten, archieven en natuurwetenschappelijke onderzoeksfaciliteiten. Om deze data FAIR te maken, is het essentieel dat er een goede digitale omgeving wordt ontwikkeld die borgt dat de data “Findable”, “Accessible”, “Interoperable” en “Reusable” is. Binnen E-RIHS.nl beschikken de meeste partners over een eigen infrastructuur om de collectie- en onderzoeksdata te delen. Daarnaast zijn er (aspirant) partners die nog bezig zijn een infrastructuur op te bouwen.

Samenwerken met en aan data: DIGILAB en FAIR

Daarom is in 2021 binnen E-RIHS.nl het project “Samenwerken met en aan Data: DIGILAB en FAIR” gestart. In dit project werkt DANS aan de inventarisatie van de huidige data infrastructuren en soorten data maar ook aan een overzicht van de behoeftes voor datamanagement van de E-RIHS.nl partners. Om voldoende informatie te krijgen, heeft DANS met twaalf E-RIHS.nl partners gesproken en zal er begin 2022 een enquête uitgestuurd worden om informatie van een groter deel van het landschap te verkrijgen. Deze enquête zal worden aangekondigd vanuit DANS en E-RIHS.nl en is bedoeld voor alle organisaties en instanties in de Nederlandse erfgoed-wetenschappen.

RDM-trainingen

DANS zal in 2022 trainingen verzorgen op het gebied van Research Data Management. Deze training wordt ingezet met partners van Research Data Netherlands (RDNL) en Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en is vooral gericht op (toekomstige) data stewards die binnen de E-RIHS.nl partners gaan meehelpen aan de FAIRification van de collectie- en onderzoeksdata, zodat de partners eenvoudig kunnen aansluiten bij DIGILAB.

Meer informatie

Lees meer over dit E-RIHS.nl project van DANS op de projectpagina.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hella Hollander M.A.

Data Station Manager Archaeology