e-depot Nederlandse archeologie flink uitgebreid

7 juli 2009

Het EDNA II-project heeft de afgelopen maanden duizenden publicaties en terabytes aan data van archeologisch onderzoek gedigitaliseerd en ontsloten via zijn elektronisch depot, onderdeel van het archiefsysteem EASY van DANS. Daarmee komen die gegevens beschikbaar voor de Nederlandse archeologie.

Het EDNA II-project is bedoeld om met terugwerkende kracht reeds bestaand en vastgelegd archeologisch onderzoek digitaal op te slaan en zo voor andere archeologen beschikbaar te maken.
Onlangs zijn de resultaten toegevoegd van het grootschalige onderzoeksproject ‘de Maaswerken’. In EASY zijn daarvan nu de publicatie en de algemene data te vinden: de voorbereidende informatie, de beleidsnotities, verschillende kennismappen en procesbeschrijvingen voor deelgebieden. Tegelijkertijd zijn ook de datasets van alle deellocaties (verkennend en waarderend archeologisch onderzoek tussen 1998 en 2005) digitaal duurzaam geordend en toegankelijk.

Het EDNA II-project heeft eerder al de datasets beschikbaar gemaakt van grote infrastructurele projecten zoals de Betuweroute, HSL en A2. Het komende half jaar zullen daar de gegevens van projecten als Schipluiden-Harnaschpolder, Houten-Vleugel en diverse afgeronde projecten uitgevoerd in het kader van het NWO onderzoeksprogramma ‘Oogst van Malta’ aan worden toegevoegd.
Naast datasets worden ook steeds meer eindrapporten van archeologisch onderzoek in het e-depot opgenomen. Dat gebeurde bijvoorbeeld onlangs met meer dan duizend rapporten van het archeologisch adviesbureau RAAP.
Een overzicht hiervan is te vinden op de website van het e-depot. Binnenkort volgen de RAAP-notities en in het laatste half jaar van het project de digitale collectie publicaties van tal van andere bedrijven.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.