Duurzame data-opslag vaak verward met open access

16 juli 2010

Beleid op het gebied van digitale data-opslag in de wetenschap heeft in Europa vaker betrekking op Open Access dan op het duurzaam beschikbaar houden van data. Bovendien worden die twee doelen ook nogal eens door elkaar gehaald. Dat zegt het samenvattende rapport van het Europese project PARSE.Insight, dat onlangs werd gepubliceerd.

PARSE.Insight (Permanent Access to the Records of Science in Europe) is een tweejarig project dat werd uitgevoerd met financiële steun vanuit het Europese Framework Programme 7. Vanuit Nederland leverde de Koninklijke Bibliotheek belangrijke inbreng. Het project moest een beeld opleveren van de stand van zaken rond het bewaren van digitale informatie uit wetenschappelijk onderzoek. Medio juni werd het samenvattende eindrapport opgeleverd en aan het eind van die maand was er een afsluitend symposium.
Naast elkaar worden verschillende beleidslijnen ontwikkeld voor het bewaren en toegankelijk houden van onderzoekdata, zo concludeert het rapport ook. Dat leidt tot ‘duplicated efforts’: het wiel wordt verschillende keren uitgevonden. Ook zijn er belangrijke verschillen tussen Europese landen: sommige landen lopen ver achter ten opzichte van andere. Om de kwalijke effecten daarvan te ontlopen beveelt het rapport meer uitwisseling aan, en het formuleren van ’best practices’.
In sommige disciplines zijn er zelfs helemaal geen digitale repositories, constateert het rapport bovendien, laat staan breed geaccepteerde procedures voor de certificering en accreditatie van zulke digitale distributiecentra.

Meer conclusies zijn te vinden in het rapport, dat als pdf beschikbaar is op de website van het project. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.