Dutch Techcentre for Life Science treedt toe tot Research Data Netherlands

1 maart 2022

Research Data Nederland (RDNL), het samenwerkingsverband van 4TU.ResearchData, DANS en SURF verwelkomt het Dutch Techcentre for Life Sciences (DTL). Met de komst van deze nieuwe partner kan RDNL meer wetenschappelijke instellingen bedienen vanuit een gezamenlijke aanpak voor het duurzaam opslaan en op de FAIR principes gebaseerd data stewardship.

Trots kondigen wij aan dat DTL toetreedt tot het RDNL partnerschap en helpt bij het creëren van een sterke portfolio van activiteiten ter ondersteuning van FAIR data stewardship in alle wetenschapsdomeinen in Nederland.

DTL is sterk op het gebied van de digitale levenswetenschappen en vormt daarmee een aanvulling op het bestaande werkterrein van RDNL: de technische en exacte wetenschappen via 4TU.ResearchData, de sociale en geesteswetenschappen via DANS en de computer- en infrastructuurondersteuning die SURF biedt.

DTL versterkt de FAIR data stewardship agenda van RDNL

Sinds enkele jaren organiseert het RDNL-samenwerkingsverband de Nederlandse Dataprijs en biedt het cursussen aan op het gebied van data stewardship, zoals de Essentials 4 Data Support en de Delivering Research Data Management Services MOOC. In 2021 hebben DTL-experts deelgenomen aan de werkgroep RDNL extended training, met als doel de zichtbaarheid, toegankelijkheid en het bereik van het gezamenlijke RDNL-trainingsaanbod te vergroten.

RDNL streeft naar een eenduidige nationale aanpak van training en capaciteitsopbouw in FAIR-gebaseerd data stewardship. Dit is zeer goed afgestemd op de doelen van DTL. Ruben Kok, directeur van DTL, kijkt uit naar de samenwerking: “Zowel RDNL als DTL zien de waarde van een geconsolideerd FAIR data stewardship trainingsprogramma. We vinden het belangrijk om onze krachten te bundelen om dit nieuwe werkveld binnen de Nederlandse wetenschapsdomeinen te helpen versterken. Als nieuwe partner in RDNL zullen wij onze expertise en opleidingsnetwerk in FAIR-enabled digital life sciences inbrengen en helpen het bestaande RDNL-programma te versterken.”

Over Research Data Netherlands

Research Data Nederland (RDNL) is in 2013 opgericht door 4TU.ResearchData en DANS, waarna SURF zich aansloot in 2014. Het doel van de samenwerking was om FAIR implementatie en hergebruik van onderzoeksdata te bevorderen, inclusief duurzame data-archivering.

We zijn trots dat we in 2021 nogmaals hebben kunnen uitbreiden nu we DTL hebben kunnen verwelkomen. Op deze manier wil RDNL het duurzaam bewaren en delen van data, hergebruik en het opbouwen van vaardigheden voor FAIR onderzoeksdata praktijken in Nederland bevorderen. Het RDNL partnerschap bundelt de expertise om capaciteitsopbouw in data stewardship en FAIR implementatie te helpen opschalen als belangrijke onderdelen in de transitie naar Open Science. De RDNL partners zijn dus gericht op het versterken van het Nationaal Programma Open Science, en helpen bij het creëren van een FAIR onderzoeksecosysteem over de wetenschapsgebieden heen.

Meer informatie

Lees hier meer over RDNL.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ingrid Korver

Communications Manager