Dutch Atlantic Shipping: een open boek

14 juli 2009

Het elektronisch archief EASY van DANS is recentelijk aangevuld met data over Nederlandse scheepvaart in het Atlantisch gebied in de periode 1600 – 1800. Het deponeren van deze datasets is nog maar het begin. Meer data uit hetzelfde project worden verwacht. Ook worden gegevens toegevoegd die in het verleden al zijn verzameld.

De data zijn gedeponeerd op initiatief van het project ‘Dutch connections: the circulation of people, goods and ideas in the Atlantic world, 1680-1795’ waarvan prof. dr. Gert Oostindie (Universiteit Leiden) hoofdcoördinator is. Het project wil eraan bijdragen dat het belang van de scheepvaart in het Atlantisch gebied voor de Nederlandse Republiek op waarde wordt geschat. De Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) heeft tot nu toe meer bekendheid dan de West Indische Compagnie (WIC), maar de handel met de West moet een veel grotere bijdrage aan de welvaart van de Nederlandse Republiek hebben geleverd dan tot nu toe altijd werd gedacht. Suiker, cacao, koffie, tabak, goud, zilver en slaven waren de belangrijkste handelsproducten.

DANS draagt aan het project bij door de gegevens te publiceren. Oude data over de scheepvaart zullen daarnaast voor 1 augustus 2009 beschikbaar worden gesteld in EASY. DANS gaat de oude en nieuwe data samenvoegen in een relationele database die het mogelijk maakt op een eenvoudige manier te zoeken in de reizen die tussen 1600 en 1800 per schip zijn gemaakt. Waar gingen deze schepen heen onder welke kapitein? Hoe lang duurde een gemiddelde driehoeksreis? Wat waren de belangrijkste handelsknooppunten? Vragen waar binnenkort een goed onderbouwd antwoord op kan worden gegeven met behulp van de database. DANS en het project Dutch Connections willen de database dynamisch houden en ook na de afsluiting van het project nieuwe data blijven vergaren en in de database opnemen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.