Drie onderzoeken WBO2002

11 oktober 2005

DANS financiert drie onderzoeken op de WBO2002 dataset. (WBO staat voor Woningbehoefte Onderzoek). Deze financiering is onderdeel van het overnemen van de taken van het WSA. In totaal wordt er voor ongeveer 120.000 euro aan onderzoeken gefinancierd.

DANS financiert drie onderzoeken op de WBO2002 dataset. (WBO staat voor Woningbehoefte Onderzoek). Deze financiering is onderdeel van het overnemen van de taken van het WSA. In totaal wordt er voor ongeveer 120.000 euro aan onderzoeken gefinancierd.

De drie onderzoeken zijn:

Wikken, wegen, wensen en zoeken. Het onderzoek spitst zich toe op het afwegingsgedrag van woningzoekenden.Welke motieven en afwegingen gaan schuil achter de woonwens en het daadwerkelijke zoeken? En hoe worden wensen bijgesteld als zoeken niet tot het gewenste resultaat leidt? Met andere woorden: als woningzoekenden niet hun droomwoning kunnen vinden, welke eisen laten ze dan als eerste los?
Uitvoerder: Regioplan.

Ouderen onder dak in kleine dorpen. Dit is een onderzoek naar de behoeften van ouderen in kleine dorpen aan wonen, voorzieningen en participatie en de (on)mogelijkheden om daarin te voorzien. Het Dorpenoverleg Midden-Drenthe wil met het onderzoek zicht krijgen op de woon- en zorgbehoeften van ouderen in deze dorpen en op de (on)mogelijkheden om hierin te voorzien. De aandacht gaat in het bijzonder uit naar mogelijkheden voor de bouw van voor ouderen geschikte woningen en naar mogelijkheden voor het combineren van professionele en in de lokale netwerken gewortelde vormen van vrijwillige zorg en dienstverlening.
Uitvoerder: Verwey-Jonker instituut.

Gezin en stad. Gezinnen hebben altijd in de stad gewoond. Sinds de suburbanisatie vanaf de jaren zestig is hierin verandering opgetreden. Met name gezinnen die het zich konden veroorloven hebben de stad in grote getale verlaten op zoek naar een ruime woning in een groene omgeving. Het suburbane woonideaal van gezinnen is in tal van publicaties vast gelegd en wordt ook vaak als uitgangspunt van beleid gehanteerd: gezinnen en buitenwijken horen bij elkaar als vissen en water. De omvangrijke uitmigratie naar buiten wordt echter voorzichtig geproblematiseerd, zowel vanuit de betrokkenen (werkende gezinnen) als vanuit het beleid (middengroepen in de stad). Om die reden is het interessant na te gaan wat werkende gezinnen aan de stad bindt en hoe het stedelijk milieu meer geschikt kan worden gemaakt voor deze categorie.

Uitvoerder: Sociaal Ruimtelijk Onderzoek en Advies.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.