Digitale wegwijzer voor archieven WOII

11 december 2009

Deze week is de digitale wegwijzer voor archieven over de Tweede Wereldoorlog officieel opengesteld. Het gaat om een website, samengesteld door Het Nederlands Instituut voor Oorlogsducumentatie (NIOD) en het Nationaal Archief, samen met 225 deelnemende archiefinstellingen.

De website biedt informatie over de bij Nederlandse archiefinstellingen aanwezige archieven en collecties over het nationaal-socialisme en de Tweede Wereldoorlog in relatie tot Nederland, Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen opgenomen. Bezoekers kunnen op de site geen archiefdocumenten zelf vinden; hij is bedoeld als een wegwijzer naar de archieven. De site is bedoeld voor zowel de ervaren als minder ervaren archiefgebruiker. ArchievenWO2.nl is door de makers bedoeld als ‘hét startpunt voor onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog’.

Bij DANS wordt momenteel een project afgerond in het kader van het programma ‘Erfgoed van de Oorlog’ van het ministerie van VWS: Getuigen Verhalen. De digitale wegwijzer bevat nog geen verwijzing naar de ruim vierhonderd interviews die in dat kader zijn gearchiveerd, maar de verwachting is dat dat binnen afzienbare tijd wel het geval zal zijn.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.