Er is sprake van een voortdurende groei van geo-informatie en ook het gebruik neemt aanzienlijk toe. Maar hoe zorgen we er nu voor dat deze informatie ook in de toekomst nog te raadplegen is, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek?
Reden voor Geonovum en Data Archiving and Networked Services (DANS) om een studiemiddag over duurzame toegang tot geodata te organiseren.
Voor de studiemiddag op 16 februari jongstleden was veel interesse. Ongeveer honderd deelnemers hebben geluisterd naar presentaties over het belang van archiveren en wat dit betekent voor geodata. De belangrijkste kwesties die tijdens de bijeenkomst werden besproken liepen uiteen van regelgeving en archiefformaten (overheid) en blijvende codering en annotatie van ruimtelijke objecten en attributen (onderzoekers) tot koppeling van geregistreerde metadata aan gearchiveerde datasets (Geonovum en DANS).
Tijdens deze interactieve bijeenkomst werd gesproken over de wenselijkheid om geodata op de langere termijn toegankelijk te houden, en welke rol Geonovum en DANS daarbij kunnen spelen en over de mogelijkheden om digitale duurzaamheid te realiseren.
Meer informatie
Bekijk de presentaties en abstracts voor meer informatie of neem contact op met Ine de Visser (Geonovum) of Kees Waterman (DANS).