Digitale coalitie van start met voorzitter René Smit

22 mei 2007

In een vergadering in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is gisteren de oprichting van de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid (NCDD) officieel een feit geworden. Voorzitter van de coalitie is drs. René Smit, de bestuurlijke baas van de Vrije Universiteit.

De coalitie wil zorgen dat Nederland over vijf jaar de infrastructuur heeft om de duurzame toegankelijkheid te garanderen van digitale gegevens van wetenschap, bedrijfsleven en cultuur. Daarnaast is het doel om informatie uit te wisselen en te verspreiden, internationale samenwerking te bevorderen en het profiel van Nederland als expertiseland accent te geven op het gebied van digitale duurzaamheid en data infrastructuur.
Het initiatief voor de coalitie werd genomen door DANS en de Koninklijke Bibliotheek. Andere deelnemers zijn de nationale onderzoekorganisaties NWO en KNAW, SURF, het CBS, Beeld en Geluid, het Nationaal Archief en als toehoorder de technische universiteit Delft. Met de werkgeversorganisatie VNO-NCW wordt gesproken over over deelneming in de coalitie.
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft bij de oprichting van de coalitie vier ton beschikbaar gesteld voor een verkennend onderzoek naar de opslag en beschikbaarheid van data in Nederland. Daarmee gaat een belangrijke wens van de deelnemers aan de coalitie in vervulling. Met de verkenning in de hand zal de coalitie een strategie ontwikkelen voor de inrichting van een nationale infrastructuur.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.