Die data zijn niet van jou

13 oktober 2011

‘Die data zijn niet van jou’ – nieuwe regels voor open data en open access van Nederlands grootste onderzoeksfinancier. Met deze zin opent het nieuwe nummer van e-data&research, de nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen.

NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, wordt mede-eigenaar van de data die in een gesubsidieerd onderzoek worden geproduceerd. De instelling kan die data dan weer aan andere onderzoekers ter beschikking stellen. Dit staat in de nieuwe Regeling Subsidieaanvragen van NWO, die onlangs van kracht werd en die voor alle wetenschappelijke disciplines geldt. De onderzoeksfinancier wil op die manier het hergebruik van data bevorderen.

Volgens Ron Dekker, directeur Instituten bij NWO, leidt hergebruik tot een beter rendement op wetenschappelijke resultaten, en voorkomt het dat voor het produceren van onderzoeksgegevens twee keer betaald moet worden. NWO verstrekt per jaar ruim 550 miljoen euro aan onderzoeksubsidies.

Steun in de rug van DANS
Peter Doorn, directeur van data-archief DANS zegt in een reactie de nieuwe bepaling een steun in de rug van DANS te vinden. “Wij kunnen NWO helpen door data-overeenkomsten met de subsidieontvangers te sluiten. Dat doen we al voor de investeringssubsidies bij de gebieden Geesteswetenschappen en Maatschappij- en Gedragswetenschappen, maar we breiden dat met liefde uit naar de andere vakgebieden. Daarbij zullen we het credo hanteren: ‘open als het kan, beschermd als het moet’.”

E-data&research
E-data&research is de nieuwsbrief over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen. Het blad verschijnt onder auspiciën van DANS, Huygens ING Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Centraal Bureau voor de Statistiek, CLARIN-NL, CentERdata, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging voor Geschiedenis & Informatica.

Meer informatie

Het volledige artikel kunt u lezen in de online versie van E-data&research.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.