DICE project voor Europese data infrastructuur van start

29 januari 2021

Op 18 januari 2021 is het Data Infrastructure Capacity for EOSC (DICE) project officieel van start gegaan met een online kick-off meeting. Het project wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de EU. Ook DANS is betrokken bij het project.

Met een looptijd van 30 maanden streeft DICE ernaar om een Europese opslag- en datamanagement infrastructuur voor de European Open Science Cloud (EOSC) te creëren. Het project omvat 14 state-of-the-art datamanagementservices, die samen goed zijn voor meer dan 50 PB aan opslagcapaciteit om onderzoeksgegevens op te slaan voor de middellange en lange termijn.

DANS werkt binnen het project samen met SURF aan beleid voor lange termijn opslag (LTP) voor de aangesloten diensten en aan een nieuwe service “DICE Digital Preservation Service”. Deze service dient onderzoeksdata vanuit een korte en middellange termijn repository (B2SHARE) duurzaam te gaan archiveren in een lange termijn archief (LTP), met één druk op de knop. Dit op basis van Signposting, een techniek dat de aanwijzingen zal verstrekken voor wat precies te archiveren. Dit werk borduurt voort op eerder werk uit EOSC-hub, uitgevoerd door DANS. Het biedt DANS de mogelijkheid om de service op te nemen als eigen dienst en geeft inzicht in het archiveren door middel van pull technologie.

Onder leiding van SURF werkt DANS samen met het German Climate Computing Center (DKRZ) aan een inventarisatie van bestaand trainingsmateriaal op het gebied van Research Data Management en Data Preservation. Het organiseren van een training over de “DICE Digital Preservation Service” behoort hierbij tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Lees meer over dit project op de website van het DICE project. Neem voor meer informatie contact op met Wilko Steinhoff.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.