DEN opent wiki voor discussie over kwaliteitseisen

17 augustus 2007

Digitaal Erfgoed Nederland heeft een wiki geopend waarop erfgoedinstellingen mee kunnen praten over standaarden en kwaliteitsinstrumenten bij digitaliseren van erfgoed. Als discussiestuk fungeert een concept basisset ict-normen, dat DEN heeft vastgesteld samen met de redactiecommissie ICT-register.

De concept basisset beslaat het thema vindbaarheid, een van de drie thema’s die worden uitgewerkt. Dat thema kwam het eerst aan bod omdat ‘in het proces van normering het belang van het publiek voorop staat’, aldus DEN. De andere thema’s, digitale reproductie en duurzaamheid, worden in 2008 uitgewerkt.
Met de basisset wil DEN ‘een fundament leggen’ onder de ict-samenwerking tussen erfgoedinstellingen. Als zij aan de basiseisen voldoen weten ze zeker dat hun ict-inzet effectief en toekomstgericht is. Voor de erfgoedsector als geheel betekent het gebruik van standaarden dat de effectiviteit van collecties wordt bevorderd: samenwerken wordt makkelijker en daar plukt het publiek de vruchten van, aldus de toelichting op de wiki-site.
Discussianten uit de erfgoedwereld kunnen in eerste instantie tot 17 september reageren. tegelijkertijd praat DEN met experts uit het veld om hun commentaar te vernemen. Met DANS is er begin september een overleg. Daarna volgen een nieuwe schrijf- en commentaarfase. Volgens de planning zal de eerste versie van de Basisnormen rond de jaarwisseling worden gepubliceerd.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.