Datasets: van harte aanbevolen

17 oktober 2012

Wie data zoekt om bij zijn eigen onderzoek te betrekken, heeft goede metadata nodig, maar ook aanbevelingen kunnen helpen. Daarom informeert DANS periodiek bij data-afnemers naar de kwaliteit en de bruikbaarheid van datasets die zij hebben gedownload.

Een vorm van erkenning
Zo’n beoordeling (zie voorbeeld) helpt anderen om te beslissen over de relevantie van de data en het is tevens een vorm van erkenning voor de oorspronkelijke onderzoeker(s). Uit de reviews tot dusver rijst een positief beeld op: 90% van de respondenten zou de dataset in kwestie aan anderen aanbevelen. Terwijl DANS aanvankelijk sprak over ‘peer review’ – waarbij dus onderzoekers onderzoeksdata beoordelen – wordt steeds duidelijker dat niet alle downloaders ‘peers’ zijn: er zijn ook studenten en jeugdboekenschrijvers bij. Verscheidene respondenten noteren ‘nieuwsgierigheid’ als reden voor de download – uiteraard een goede onderzoekerskwaliteit.

Groei
Op dit moment is een klein deel van de datasets in EASY gereviewed. Later dit jaar volgen de resultaten van een nieuwe surveyronde. In de komende jaren zet DANS in op een stevige groei van het aantal gereviewde datasets. Hiervoor kloppen we graag aan bij de datagebruikers.

Meer informatie
Voor meer informatie over het reviewen van datasets in EASY kunt u contact opnemen met Marjan Grootveld, projectleider bij DANS, op marjan.grootveld at dans.knaw.nl.

De publicatie ‘Data research, peer reviewed research data’ doet verslag van het pilotonderzoek dat DANS in 2010 uitvoerde naar het reviewen van onderzoeksdata. U kunt deze gratis aanvragen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.