Datakeurmerk krijgt internationale erkenning

9 januari 2009

Het datakeurmerk, door DANS ontwikkeld om duurzame opslag en hergebruik van onderzoekgegevens te stimuleren, gaat vanaf dit jaar functioneren onder een internationaal bestuur. Daartoe treedt DANS op 1 mei a.s. terug als beheerder van het keurmerk.

Het instituut zal zich als eerste zelf aan een ‘assessment’ onderwerpen om het keurmerk te verdienen. Dat proces is afgelopen week begonnen. Ook andere Nederlandse data-instituten zullen binnenkort, bij wijze van ‘pilot’, zo’n keuringsproces doorlopen. Met verschillende instituten en instellingen zijn daarover besprekingen gaande.

Om het draagvlak voor het keurmerk binnen Europa verder te vergroten wordt er in april 2009 in Luxemburg een Europese workshop gehouden met deelnemers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Intussen wordt de instelling voorbereid van de Board van het Data Seal of Approval (DSA). Dat internationale bestuur wordt verantwoordelijk voor de assessments. Deelnemers in die Board zijn, naast DANS, gerenommeerde internationale instituten zoals het UK Data Archive (UKDA), het Duitse datapreserveringsproject NESTOR, het Franse data-instituut CINES, het Max Planck Instituut in Nijmegen, het Alfred Wegener Instituut in Duitsland en het grootste data-archief ter wereld ICPSR in het Amerikaanse Michigan. Ook de Europese Commissie zal vertegenwoordigd zijn. Op 1 mei 2009 vindt de officiële overdracht plaats van het Data Seal of Approval door DANS aan de DSA Board.

Een keurmerk garandeert de financier van het onderzoek dat de gegevens altijd vindbaar blijven en zorgvuldig worden beschermd tegen verval door veroudering van soft- en hardware. Onderzoekorganisaties als NWO vragen om zo’n garantie.

Na een grondige voorbereiding, met inbreng van andere data-instituten in Europa, vond de eerste release van het Data Seal of Approval plaats in januari 2007. Het commentaar en de suggesties die sindsdien binnenkwamen, zijn gebruikt om het keurmerk verder te verbeteren. De komende instelling van de internationale Board betekent voor het Datakeurmerk een sprong in de ontwikkeling tot internationale standaard op het gebied van duurzame data.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.