Datakeurmerk gaat eerste fase in

27 februari 2008

De eerste versie van het Datakeurmerk is onlangs beschikbaar gekomen voor gebruik door onderzoekers in de alfa- en gammawetenschappen. DANS heeft het op de speciale website datakeurmerk.nl gezet, vanwaar het kan worden gedownload.

Het keurmerk garandeert dat gegevens uit wetenschappelijk onderzoek zo worden opgeborgen dat ze in de toekomst nog lang bruikbaar blijven voor hergebruik. Het ontwikkelen van een keurmerk voor dat doel was een van de opdrachten waarmee DANS werd belast toen het in 2005 werd opgericht door KNAW en NWO.
Deze eerste versie van het Datakeurmerk bevat zeventien richtlijnen waaraan dataproducent, -consument en -archief moeten voldoen om het predikaat ‘toekomstbestendig’ te verdienen. Internationaal is een keurmerk in deze vorm tot nu toe nog niet voorhanden. DANS heeft bij het formuleren wel gebruik gemaakt van het werk dat eerder door anderen is gedaan, zoals voor TRAC, DRAMBORA en in de Kriterienkatalog van het Duitse NESTOR. Die gaan echter minder diep op het gebied van de data zelf, en dieper op het gebied van de verantwoordelijkheid van de betrokken partijen. TRAC kent bijvoorbeeld 75 richtlijnen terwijl het Datakeurmerk er maar 17 heeft. Maar laatstgenoemd keurmerk heeft wel weer richtlijnen voor de dataproducent en de dataconsument.
In de komende tijd wil DANS bekendheid geven aan het Keurmerk en reacties losmaken om er draagvlak voor te krijgen. In Nederland wordt het gesprek gezocht met belangrijke repositories en datapartners, en met de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid. Internationaal met projecten als Planets en Driver II. DANS streeft naar een groot aantal deelnemers in het Keurmerk.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.