Dataforum moet toegang tot onderzoekgegevens bevorderen

7 juli 2009

Organisaties in het wetenschappelijk onderzoek hebben een forum opgericht om samen te werken aan het opslaan en uitwisselen van onderzoekgegevens. Die moeten beter worden beheerd en toegankelijk gemaakt voor wetenschap en maatschappij, vinden ze.

Een belangrijke rol in het forum is weggelegd voor SURFfoundation, de organisatie voor universitaire ict-ontwikkeling, die met DANS het initiatief nam. Bij een eerste overleg waren ook betrokken de drie technische universiteiten 3TU, de Universiteit van Tilburg en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid NCDD. De bedoeling is dat alle universiteiten in Nederland aan het forum gaan deelnemen om zo gezamenlijk naar een efficiëntere en opener omgang met onderzoekgegevens te kunnen streven. Ook het voorkomen van dubbel werk en het afstemmen van activiteiten behoren tot de ambities van het forum.
Universiteiten en onderzoekinstellingen willen graag een betere toegang tot onderzoeksdata, maar ze werken daaraan vanuit verschillende invalshoeken en aandachtsgebieden. Door het uitwisselen van kennis en ervaring en het schrijven van handreikingen voor bijvoorbeeld universiteitsbibliotheken hopen de deelnemers aan het forum nu meer lijn in dat streven te krijgen.
Het forum is in eerste instantie opgericht voor twee jaar. Het zal vooral aandacht besteden aan techniek en infrastructuur en aan juridische en organisatorische aspecten van de opslag en toegang tot onderzoeksdata. Kennis vergaren, bewust worden en helpen van onderzoekers bij het beheer van onderzoeksgegevens zijn belangrijk.
Het forum wil ook bijeenkomsten organiseren en trachten bij te dragen aan het ontwikkelen van visie en strategie op het gebied van onderzoekdata.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.