Datacentrum van drie technische universiteiten van start

18 februari 2008

De technische wetenschappen krijgen een eigen datacentrum voor het duurzaam archiveren van digitale datasets. Het zogenaamde 3TU.Datacentrum is een initiatief van de universiteitsbibliotheken van de universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente in het kader van de 3TU.Federatie.

Het 3TU.Datacentrum gaat zorgen voor de goed gedocumenteerde opslag en langdurige toegang tot technisch-wetenschappelijke onderzoeksdata. DANS, dat in de alfa- en gammawetenschappen sinds twee en een half jaar een soortgelijke taak vervult, heeft in het voortraject naar de lancering met het komende Datacentrum samengewerkt. DANS-directeur Peter Doorn is ‘verheugd’ dat het centrum nu officieel van start gaat: ‘Wij hopen ook in de toekomst op een goede samenwerking, vooral op technisch gebied’.
Ook in de technische wetenschappen worden de datasets die ten grondslag liggen aan onderzoek en publicaties nog niet duurzaam opgeslagen. ‘De kans is groot dat ze vrij snel na afloop van het onderzoek ontoegankelijk worden door bijvoorbeeld fysiek verval van de opslagmedia, verlies van de beschrijvende (meta)data of het verouderen van software’ zeggen de drie universiteiten in een persbericht. Dat bevat nog geen internetadres om het nieuwe datacentrum te vinden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.