Databestand ‘Financieel inzicht Nederlanders’ beschikbaar via EASY

17 juli 2008

Sinds kort zijn via DANS EASY de data beschikbaar van het surveyonderzoek naar financieel gedrag dat in 2007 werd uitgevoerd in opdracht van het Platform CentiQ van het ministerie van Financiën. Het onderzoek werd gedaan onder een steekproef van 4280 Nederlandse autochtone en allochtone consumenten van 18 jaar en ouder.

Het bestand bevat financiële variabelen die te maken hebben met zelf-gerapporteerd gedrag van de respondenten: hoe kunnen zij financieel rondkomen, hebben ze overzicht over hun financiën, en hoe wordt er gespaard? Er zitten ook een aantal sociodemografische variabelen in.
Het Plaform CentiQ werd opgericht in 2006 om het financieel inzicht van consumenten te verhogen. Partners van het platform zijn naast dat van Financiën een aantal andere ministeries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), banken, verzekeraars, financieel adviseurs, consumentenorganisaties en enkele universiteiten.
De vragenlijst voor het onderzoek is ontwikkeld door het Instituut voor Toegepaste Sociologie van de Radboud Universiteit te Nijmegen, in samenwerking met de leden van de Projectgroep Onderzoek van CentiQ. De concepten en vragen zijn voor een deel overgenomen uit eerder onderzoek. Vragen uit eerder buitenlands onderzoek zijn vertaald en aangepast aan de Nederlandse situatie. Het veldwerk werd uitgevoerd door Bureau Veldkamp.

Het bestand is in de categorie Open Access beschikbaar en kan direct en kosteloos worden gedownload vanuit DANS EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.