Data uit beleidsonderzoek: verplicht archiveren

29 mei 2008

Gegevens uit beleidsgericht onderzoek in opdracht van de rijksoverheid moeten voortaan worden gearchiveerd bij DANS als ze zich ‘lenen voor meervoudig gebruik’. Dat meldt het kwartaalblad e-data&research in zijn juninummer, dat morgen verschijnt. DANS praat nog met het verantwoordelijke ministerie over de praktische uitwerking van de nieuwe regel.

De verplichting is opgenomen in een modelovereenkomst die is verbonden aan de nieuwe Algemene Rijksvoorwaarden voor het verstrekken van Opdrachten tot het verrichten van Diensten (ARVODI), aldus e-data&research. Voor het uitvoeren van onderzoek voor het beleid is een aparte modelovereenkomst gemaakt. Die schrijft naast deponeren van de data bij DANS voor dat het onderzoek tevoren wordt aangeven bij de Nederlandse Onderzoeksdatabank NOD van de KNAW en dat het onderzoekrapport bij het e-Depot van de Koninklijke Bibliotheek wordt gedeponeerd. Data die bij DANS worden gedeponeerd moeten zijn ‘geschoond van vertrouwelijke gegevens en gegevens die op wettelijke gronden niet openbaar mogen worden.
De Algemene Rijksvoorwaarden zijn opgesteld onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Algemene Zaken. De uitwerking van de voorwaarden voor de leverantie van beleidsgericht onderzoek is gebeurd door het departement van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dat verzekerde het blad desgevraagd dat zowel de voorwaarden zelf als de modelovereenkomsten bedoeld zijn voor gebruik door alle departementen. DANS is nog in gesprek met het ministerie over de praktische uitwerking van het verplicht deponeren.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.