Data Nationaal Kiezersonderzoek 2006 te downloaden vanuit EASY

16 oktober 2007

De data van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) 2006 kunnen sinds kort via DANS worden verkregen. Ze kunnen direct en kosteloos worden gedownload vanuit DANS EASY.Het NKO is een kwalitatief hoogwaardig en uniek databestand met betrekking tot het Nederlandse electoraat.

De kern van het NKO bestaat uit een survey-onderzoek rond de verkiezingen voor de Tweede Kamer onder een representatieve steekproef uit de kiesgerechtigde bevolking van Nederland. In de vraaggesprekken wordt een groot aantal politieke opvattingen en prioriteiten, percepties van politieke verschijnselen, politieke gedragingen (waaronder uiteraard stemgedrag) en andere kenmerken van de respondenten vastgesteld.
Het Nationaal Kiezersonderzoek is onder deze naam ontstaan in 1971, en alle sindsdien gehouden surveys bieden een reeks van samenhangende gegevens over het Nederlandse electoraat over de laatste vijfentwintig jaar, die het mogelijk maken om de ontwikkelingen in opvattingen, prioriteiten, percepties en gedragingen nauwgezet te bestuderen.
De betreffende vragenlijsten bevatten een harde kern van vragen die in de loop van de jaren grotendeels onveranderd is gebleven. Daarnaast is ook telkens ruimte geboden voor de ontwikkeling van nieuwe theoretische invalshoeken en concepten. De vragenlijsten van het NKO omvatten op die manier een vast en een variabel deel, naast de gebruikelijke demografische informatie.

De DANS NKO-versie is een beveiligd, dus geanonimiseerd bestand en kan direct en kosteloos gedownload worden vanuit DANS EASY.
Het bestand met alle variabelen is op aanvraag en onder speciale voorwaarden beschikbaar bij het Centrum voor Beleidsstatistiek van het CBS.
In november komt het volledige NKO-2006 Kodeboek beschikbaar.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.