Data-explosie centraal thema voor wiskunde-instituut CWI

20 juli 2007

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam heeft de ‘explosie’ van de hoeveelheid data in wetenschap en samenleving benoemd als één van de vier maatschappelijke themagebieden waarop het zijn onderzoeksstrategie gaat richten. Dat blijkt uit de onlangs verschenen strategienota van het instituut.

‘Volgens voorzichtige schattingen verdubbelt jaarlijks de hoeveelheid opgeslagen gegevens’, schrijft het CWI in zijn nota. ‘Die explosie stelt samenleving en wetenschap voor nieuwe vraagstukken. Hoe halen we uit de stortvloed aan gegevens compacte informatie? Er is grote behoefte aan modellen, methoden en technieken om de databerg te ontsluiten, te doorzoeken en te beheren’. De andere strategische speerpunten van het CWI zijn aard- en levenswetenschappen, maatschappelijke loistiek en ‘softwrae als service’.

Het CWI zegt over veel expertise te beschikken op het gebied van datamanagement en dat van learning – waarbij de structuur van datasets moet worden herkend aan de hand van niet meer dan die data zelf. Met die expertise wil het instituut een leidende positie opbouwen bij de ontwikkeling van technologie om de data-explosie het hoofd te bieden. Het spreekt van krachtenbundeling van zijn eigen onderzoeksgroepen, maar niet van bundeling met andere instituten.
De nota meldt ook plannen voor een ‘digitale tijdmachine’ waaraan toekomstige extra middelen moeten worden besteed: softwarearchitectuur en infrastructuur die ‘ervoor zorgt dat onze kinderen en kleinkinderen moeiteloos getuige kunnen zijn van de wereld van hun grootouders’. Maar het gaat om veel meer dan tijdreizen, zegt de nota. De te ontwikkelen technieken ‘kunnen de tweede generatie webtechnologie vervangen’.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.