Data beschikbaar uit derde ronde European Social Survey

19 oktober 2007

Sinds kort zijn de resultaten beschikbaar uit het tweejaarlijkse onderzoek European Social Survey, dat in dertig landen plaatsvindt. Dat geldt nog niet voor de Nederlandse data. Die worden bij de volgende release in november opgenomen.

Het European Social Survey is een tweejaarlijks onderzoek dat wordt gehouden met steun van de Europese Commissie, de European Science Foundation en nationale onderzoekraden zoals het Nederlandse NWO. De eerste editie vond plaats in 2002-2003, de volgende in 2004-2005 en de meest recente in 2006-2007. Daarvan zijn nu de gegevens vrijgekomen.
Vragen in het grootschalige onderzoek zijn verdeeld over een ‘kernmodule’ met circa 120 blijvende items en enkele ‘roterende’ modules met vragen die eens in de zoveel tijd terugkomen. In de kernmodule gaat het om een variatie aan sociale variabalen zoals mediagebruik, politieke belangstelling en -voorkeur, politieke en sociale waarden, sociale uitsluiting, etnische en kerkelijke banden, welzijn en nog veel meer. In een aansluitende vragenlijst staan menselijke waarden centraal, naast een aantal vragen om de betrouwbaarheid en validiteit van de hoofdvragenlijst te controleren.
De data zijn te bekijken op de ESS-website voor wie zich als gebruiker heeft geregistreerd. Dat kan via een andere website.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.