Data-archief nog niet populair onder psychologen

3 december 2007

Data genoeg in de academische psychologie. Maar de animo om ze duurzaam te bewaren is wisselend, schrijft het vrijdag verschenen nummer van e-data&research, kwartaalblad over data en alfa- en gammaonderzoek.

Op een enkele uitzondering na blijken psychologen hun data niet systematisch te archiveren. ‘Er worden op ruime schaal back-ups gemaakt, waarbij het toegankelijk maken en houden van de bestanden uit het oog wordt verloren’, schrijft onderzoekster Caroline Voorbrood in e-data&research. Zij voerde voor DANS een studie uit naar het datalandschap onder psychologen.
Vooral onder experimentele psychologen is de motivatie voor eventueel archiveren niet groot. Een experiment is sneller opnieuw uitgevoerd dan duurzaam gearchiveerd, zo is de redenering. Daarbij zouden de gegevens vaak heel specifiek zijn en zich dus niet lenen voor hergebruik, zodat archiveren weinig zinvol zou zijn. Als bezwaren worden ook gezien het gevaar van een snel groeiende maar weinig gebruikte ‘datavuilnishoop’, onzekerheid over de kwaliteit en de intellectuele eigendom van de data.
Toch is er ook animo om verandering te brengen in de huidige situatie, vooral onder degenen die zich op een bijzondere populatie richten, die een zeer grote data-output voortbrengen of die met longitudinaal onderzoek bezig zijn, schrijft het blad. Het opzetten van een data-archief zal echter wel vanuit de psychologie zelf moeten komen: ‘Het startpunt zal liggen bij enkele gedreven individuen in de psychologie’. (Tekening Ellen Bouma in e-data&research)

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.