DANS wint de SURFconext OpenAccess Award

7 december 2011

Op 3 november organiseerde SURFacademy de OpenSocial Code Jam. DANS nam deel aan deze bijeenkomst waar applicatieontwerpers en -ontwikkelaars, functioneel beheerders, communicatie- en informatiespecialisten uitgedaagd werden om in één dag een OpenSocial gadget te ontwikkelen voor onderwijs en onderzoek. DANS ontwikkelde twee van de winnende gadgets.

Alle gadgets werden beoordeeld op uitwerking, gebruiksvriendelijkheid, portal onafhankelijkheid, mate van innovatie en meerwaarde voor onderwijs en/of onderzoek. DANS voldeed aan alle eisen en wist bovendien de toegankelijkheid tot open access publicaties en datasets te vergroten. Hiermee won DANS de SURFconext OpenAccess Award en krijgt het voor één dag de beschikking over een ervaren OpenSocial ontwikkelaar om de gadgets te voltooien tot kant-en-klare applicaties voor onderwijs en onderzoek.

DANS deelname aan Code Jam
De Code Jam is een intensieve dag, waarop in één dag vanaf scratch een OpenSocial gadget gemaakt wordt. Het DANS team heeft aan twee gadgets gewerkt. Een gadget om op basis van je instellingsaccount en Digital Author Identifier (DAI) te bepalen wat jouw gedeponeerde publicaties en datasets zijn. Deze kunnen vervolgens worden gekoppeld met metadata en gebruikersstatistieken uit NARCIS en SURE. De tweede door DANS ontwikkelde gadget maakt het mogelijk om op basis van je account zo eenvoudig mogelijk een dataset in het online archiveringssysteem EASY te kunnen deponeren. Dit gebeurt door gebruik te maken van de recentelijk ontwikkelde SWORD interface.

Met deze twee gadgets won DANS niet alleen de prijs, maar verkreeg het ook in korte tijd veel inzicht in manieren om zijn verschillende diensten via andere kanalen aan te bieden en te koppelen.

OpenSocial gadgets
Een OpenSocial gadget is een simpele HTML of JavaScript applicatie, die met behulp van een OpenSocial API persoons- en groepsinformatie kan opvragen via SURFconext. Deze OpenSocial gadget kan gebruikt worden in een portal die OpenSocial compliant is. De meest bekende OpenSocial portal is de persoonlijke startpagina van Google, iGoogle. Andere voorbeelden van OpenSocial portals zijn Hyves, Liferay, Confluence en de SURFconext demoportal van SURFnet.

Meer informatie

Bekijk OpenSocial of bezoek de website van SURFconext voor meer informatie.

Foto: De winnaars van de OpenSocial Code Jam 2011

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.