DANS roept op om kandidaten Dataprijs 2010 voor te dragen

5 februari 2010

DANS roept op om kandidaten voor te dragen voor de DANS Dataprijs 2010. De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Hij is ingesteld om het beschikbaar stellen van kwalitatief goede en duurzaam opgeslagen onderzoekgegevens in de alfa- en gammawetenschappen te stimuleren.

De DANS Dataprijs bestaat uit een sculptuur en een eerste-klas driegangendiner voor de betreffende groep onderzoekers. Hij kan worden toegekend aan elke onderzoeker of elke onderzoeksinstelling in Nederland op het gebied van de alfa- en gammawetenschappen. Tot 31 maart kunnen onderzoekers en instellingen bij DANS heiko.tjalsma at dans.knaw.nl kandidaten voor de DANS Dataprijs voordragen. Dat kan op grond van een bijzondere dataset of van hun werk op het gebied van data-archivering in het algemeen.

Begin mei maakt een jury van vooraanstaande onderzoekers vier nominaties bekend, bij voorkeur twee uit de maatschappij- en gedragswetenschappen en twee uit de humaniora, waaruit later de winnaar van dat jaar wordt gekozen. In mei of juni komt de jury opnieuw bijeen om uit de genomineerden de persoon of onderzoekinstelling te kiezen aan wie op 18 juni 2010 de DANS Dataprijs 2010 wordt uitgereikt door KNAW-president prof.dr. Robbert Dijkgraaf.
De data waarop de prijs betrekking heeft zijn beschikbaar gekomen in de laatste drie jaar. Ze voldoen aan de eisen van het Datakeurmerk (www.datakeurmerk.nl), zijn van nationaal of internationaal belang en maken het beantwoorden van nieuwe vragen mogelijk. De jury hanteert bij de beoordeling nog enkele andere criteria, die elders op de DANS website te vinden zijn.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.