DANS over FAIR en Open Data in het NFI Science Café

2 december 2021

Overal waar onderzoek wordt gedaan, spelen vragen rond de open toegankelijkheid en het hergebruik van onderzoeksdata. Ook in forensisch onderzoek spelen deze vragen. Tijdens een Science Café sessie van het Nederlands Forensisch Instituut belichte Cees Hof van DANS de rol van repositories in het Open en FAIR maken van onderzoeksdata.

De overheid en de wetenschap zijn het erover eens: data is er om gedeeld te worden. Een groot goed, want het delen van data vergroot transparantie, versterkt innovatie, stimuleert de forensische wetenschap en vergemakkelijkt samenwerken en onderwijs. Toch zijn forensisch onderzoekers niet snel geneigd data openbaar te maken. Een gemiste kans, want met juridische en technische aanpassingen is er veel mogelijk.

Tijdens het laatste Nederlands Forensisch Instituut (NFI) Science Café van dit jaar, op 23 november, vertelde Rolf Ypma van de Werkgroep Open Data van het NFI, en Cees Hof, Data Station Manager bij DANS, wat er wenselijk is en vooral ook wat er mogelijk is. Uiteraard benadrukte DANS in deze sessie de rol van goed Research Data Management, maar vooral ook wat een goed repository voor onderzoekers kan betekenen als data meer FAIR en Open moeten worden gemaakt. In 2022 zullen beide organisaties verder praten over de mogelijkheden van samenwerking.

Meer informatie

Lees meer over het wetenschappelijk forensisch onderzoek op de website van het NFI.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cees Hof Ph.D.

Data Station Manager Life Sciences & Physical and Technical Sciences