DANS ondersteunt innovatieve dataverzameling: Tales from the Drug Closet

8 februari 2022

Samen met hoofdonderzoeker Gemma Blok en het Poppi Museum gaat DANS van start met het project Tales from the Drug Closet. In dit project worden via een online omgeving verhalen verzameld over persoonlijke ervaringen met drugsgebruik.

Dit jaar start het project Tales from the Drug Closet, met financiering vanuit HERA. Doel is om online verhalen te verzamelen over persoonlijke ervaringen met drugsgebruik. Het project is gelieerd aan het lopende Europese onderzoekproject Governing the Narcotic City, waarin Gemma Blok een van de hoofdonderzoekers is. In Tales from the Drug Closet werkt Blok samen met twee partners: het Amsterdamse Poppi Drugs Museum en DANS, het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata. Samen laten zij een webapplicatie ontwikkelen voor digital storytelling.

Tales from the Drug Closet hoopt meer mensen te verlokken hun verhalen te delen: “gewone” Nederlanders die af en toe gebruiken, of misschien wel (periodiek) worstelen hun gebruik te begrenzen; net zoals veel mensen met alcohol. Gebruiken mensen drugs puur voor de ‘lol’, of hebben roesmiddelen ook een functie in hun zelfontplooiing, of in relatie tot werk en gezin? Welke grijstinten zijn er tussen positieve en negatieve ervaringen? Meer zicht hierop is nodig voor een beter begrip van drugsgebruik als sociaal en cultureel verschijnsel, maar ook voor het formuleren van een goed geïnformeerd drugsbeleid.

In dit project begeleidt DANs het opstellen van het Research Data Management Plan, en dragen we zorg voor de archivering van de onderzoeksdata die met behulp van de applicatie worden gegenereerd. Een belangrijk aandachtspunt is daarbij het waarborgen van de privacy van de verhalenvertellers op de manier waar zij mee instemmen.

Meer informatie

Lees hier meer over Tales from the Drug Closet.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.