DANS officieel lid van de EOSC Association

19 januari 2021

DANS mag zich sinds kort officieel lid van de EOSC Association noemen. Op 17 december jongstleden vond de eerste General Assembly plaats van de leden en observers van de nieuwe EOSC Association. Deze associatie volgt de tijdelijke EOSC governance op.

De start van de associatie en de wettelijke status van de EOSC vormt een belangrijke mijlpaal in de verdere ontwikkeling van de European Open Science Cloud. Ingrid Dillo, adjunct-directeur DANS: “De EOSC moet ervoor gaan zorgen dat de Europese onderzoekers maximaal de vruchten kunnen plukken van data-gedreven onderzoek. Het lidmaatschap van DANS, als nationaal expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata, geeft een stem aan de belangen van de Nederlandse wetenschappers in de EOSC-associatie.”

European Open Science Cloud

EOSC staat voor European Open Science Cloud. De EOSC biedt onderzoekers een platform voor het delen en combineren van onderzoeksdata, ook over geografische en disciplinaire grenzen heen. EOSC stelt op hun website: ‘Open Science stelt onderzoekers in staat om hun publicaties, tools en data te delen en te gebruiken om nieuwe kennis te creëren die kan leiden tot innovatieve ontdekkingen. Open Science verhoogt het concurrentievermogen en de productiviteit in Europa. Om dit mogelijk te maken, is een naadloze onderzoeksomgeving nodig die toegang biedt tot de output en diensten die onderzoekers nodig hebben voor hun werk. Dit is de missie van de European Open Science Cloud, als gateway wordt het EOSC-portaal gebruikt. Dit portaal geeft alle informatie over de EOSC weer: van diensten en bronnen tot echte voorbeelden van onderzoeksgemeenschappen, van bestuursmodellen tot regels voor deelname, van het nieuwste beleid tot financieringsmogelijkheden.’

DANS is en was bij meerdere EOSC-projecten en initiatieven betrokken. Voorbeelden zijn FAIRsFAIR, EOSC-hub, OpenAIRE, EOSC Synergy, FREYA en EOSC-pilot

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van EOSC. Neem voor meer informatie over de rol van DANS binnen EOSC-contact op met Ingrid Dillo.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.